Hjärter

Skulle man tröttna på att spela Kungen så är Hjärter är ett annat väldigt roligt kortspel som kan vara lite klurigt att lära sig men när man väl förstått hur det fungerar så är det otroligt roligt. Det finns möjlighet att spela det på datorn eller på riktigt mot kompisar. I hjärter måste man vara fyra spelare. Det gör att det kan vara smidigast att spela mot datorn eftersom man då kan spel själv mot tre datorstyrda spelare, eller så får man se till att vara exakt fyra stycken när det ska spelas så att ingen blir utanför.

Hjärter är ett spel där målet är att få så lite poäng som möjligt. Varje hjärter är värt ett poäng och spader dam är värd 13 poäng. I hjärter tar man stick, precis som i plump och liknande spel. När man spelar hjärter behöver man, som redan nämnt, fyra deltagare, utöver det behöver man även en vanlig kortlek med 52 kort, papper och penna. Omgången börjar med att man blandar och delar ut hela leken så att varje spelare har 13 kort var. Därefter så får man byta tre kort. Det går till så att man första omgången byter med personen mitt emot, andra gången skickar kort till personen till vänster, tredje gången till personen till höger och fjärde omgången så byter man inte alls. Går spelet fler än 4 omgångar så börjar man då om och skickar tvärs över bordet igen. Korten byter man med ansiktet nedåt så ingen ser vilka kort du skickar och ingen ser vilka kort du får.

När alla spelare fått sina kort och bytet är genomfört är det dags att börja själva utspelet. Den som har klöver två på handen börjar med att lägga ut det kortet. Därefter agerar spelarna i turordning tills alla fyra spelare har lagt ut ett kort. Den första omgången börjas alltid med klöver två och inga poängkort, alltså inga hjärter eller spader dam, får läggas under första rundan. Man måste också följa färg, om man kan. Den som har lagt den högsta klövern vinner sticket och öppnar nästa runda genom att lägga valfritt kort. Man får inte börja med ett poängkort förrän något sådant redan sakats i högen. Det innebär att man alltså inte får börja lägga hjärter förrän någon redan sakat bort ett sådant kort i en tidigare runda. Det är därför vanligt att man försöker att göra sig av med sina höga kort i varje färg innan någon har fått slut på kort i den färgen och kan börja slänga poängkort. Efter att några rundor spelats kan man därför börja oroa sig för att någon av motspelarna har slut på den färgen man vill lägga och om man då inte lägger ett lågt kort riskerar man att bli högst och ta hem sticket som då kanske innehåller en eller flera hjärter eller spader dam.

Eftersom alla blir tilldelade 13 kort var och man lägger ett kort per runda så tar en omgång 13 rundor. När rundan är klar räknar alla igenom sina stick och ser hur många poängkort man fått. Varje hjärter är värt en poäng och spader dam är värd 13 poäng. En omgång har alltså 26 poäng totalt och det gäller att få så få av dessa som möjligt. När man räknat ihop poängen skriver man ned dessa på ett papper och börjar sedan med nästa vända. Den som först får 50 poäng förlorar.

Ta ned månen
Om man lyckas med konststycket att få alla poäng så har man ”tagit ned månen” då får man 0 poäng och de tre andra spelarna får 26 poäng var. Det är svårt att ta ned månen och så fort det blir klart för motståndarna vad man försöker göra så brukar de ändra taktik och göra allt för att sätta käppar i hjulet för den som försöker göra detta. Det brukar resultera i att man får många, men inte alla, poäng. Var försiktig med när man väljer att försöka ta ned månen då det kan bli ett dyrt äventyr om man misslyckas. Däremot så är det väldigt bra om man ligger dåligt till och behöver komma tillbaka in i matchen.

Hjärter finns, mig veterligen, tyvärr inte att spela på några nätcasinon men man kan ju alltid göra det lite mer spännande genom att satsa pengar när man spelar med sina kompisar. Däremot är hjärter ett så pass roligt och bra spel att man egentligen inte behöver öka spänningen genom att lägga till ett bettingmoment i det hela utan det är ett perfekt spel att spela i goda vänners lag med en whisky i handen under regniga sommardagar eller kalla vinternätter.